Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στην περιοχή των συνόρων με την Κολομβία.
του Πολ Ντόμπσον, από το venezuelanalysis.com
Ξανά στους δρόμους βγήκαν οι Βενεζουελάνοι στις 12 Φλεβάρη, κατά την διάρκεια των εορτασμών της Εθνικής Μέρας Νεολαίας. Φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα. Στο Καράκας, οι συγκεντρώσεις ήταν περίπου ισάριθμες, αμφότερες μικρότερες από τις τελευταίες κινητοποιήσεις της 2ηςΦλεβάρη, ενώ δεν αναφέρθηκαν πουθενά βίαια επεισόδια.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο αυτοανακηρυχθείς «υπηρεσιακός πρόεδρος» που προσπαθεί εδώ και 3 εβδομάδες να ανατρέψει τον Πρόεδρο Μαδούρο, απευθύνθηκε σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στο ευκατάστατο ανατολικό Καράκας. Για άλλη μία φορά υποσχέθηκε πως «ο Μαδούρο θα φύγει ό,τι και να γίνει» χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Παρά την επίσημη αναγνώριση του από το 25% των κυβερνήσεων του κόσμου, ο Γκουαϊδό δεν ελέγχει ακόμη κανένα κυβερνητικό θεσμό ή στρατιωτική μονάδα.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου υποσχέθηκε επίσης πως η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ «θα μπει στη χώρα στις 23 Φλεβάρη», εκδίδοντας παράλληλα μία «διαταγή» προς τις ένοπλες δυνάμεις να επιτρέψουν την είσοδο της. Ωστόσο, μία σειρά στρατιωτικών ηγετών απέρριψαν το κάλεσμα του Γκουαϊδό δηλώνοντας πως «δεν λαμβάνουμε εντολές από μαριονέτες του ιμπεριαλισμού».
«Ένα μήνα μετά την ορκωμοσία μου τα καταφέραμε. Στις 23 Φλεβάρη η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπει στη Βενεζουέλα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 11 μέρες να αποφασίσουν αν είναι με τον λαό και το σύνταγμα ή τον σφετεριστή» δήλωσε αναφερόμενος στον Πρόεδρο Μαδούρο.
H αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 250.000 εθελοντές που διατίθενται να συνοδεύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια κατά την είσοδο της στη χώρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επεισοδίων και συγκρούσεων.
Ο Γκουαϊδό ζήτησε από τους υποστηρικτές του να σχηματίσουν «καραβάνια ανθρωπιστικής βοήθειας» και να διαδηλώσουν στα σύνορα απαιτώντας να επιτραπεί η είσοδός της στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνοριακή πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, η Αμερικανική Υπηρεσία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (USAID) συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα. Ο Βενεζουελάνικος στρατός, ωστόσο, ακολουθώντας τη διαταγή του Προέδρου Μαδούρο έχει απαγορεύσει την είσοδο της, θεωρώντας την «παγίδα» και «πρόσχημα Αμερικανικής επέμβασης».
Ο Ερυθρός Σταυρός και ο ΟΗΕ έχουν επίσης πάρει αποστάσεις από την αποστολή βοήθειας ισχυριζόμενοι πως «έχει πολιτικά κίνητρα».
Στους δρόμους βγήκαν και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους στη κεντρική πλατεία Μπολίβαρ του Καράκας.
Στη διαδήλωση συμμετείχε πλήθος νεολαιίστικων οργανώσεων, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στη νεολαία του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας. Ο Πρόεδρος Μαδούρο απένειμε το βραβείο Jose Felix Ribas σε μία σειρά από πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη της νεολαίας. Στη Βενεζουέλα, η Εθνική Μέρα Νεολαίας γιορτάζεται στις 12 Φλεβάρη, επέτειο της μάχης της La Victoriaτο 1814, όταν ο Jose Felix Ribas οδήγησε στη νίκη ένα στρατό που αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές ενάντια στις φιλοβασιλικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των πολέμων της ανεξαρτησίας.
Ο Μαδούρο αναφέρθηκε επίσης σε μία νέα προσπάθεια που ξεκινάει η κυβέρνηση στον τουριστικό τομέα. Το Καράκας θεωρεί πως ο τουρισμός μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα και να βοηθήσει στην αναστροφή της αρνητικής οικονομικής κατάστασης.
Επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του για την ανάγκη διαλόγου, ο Μαδούρο απέρριψε τις στρατιωτικές απειλές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της περιοχής.
Ο τοπικός εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην πολιτεία Ταχίρα Freddy Bernal, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι στα πλαίσια της αντίδρασης της κυβέρνησης στις κινήσεις της USAID, η νεολαία του PSUV και άλλες οργανώσεις σχεδιάζουν την διεξαγωγή αντιμπεριαλιστικού κάμπινγκ και άλλες δράσεις κοντά στη γέφυρα Τιεντίτας που συνδέει την Κολομβία με την Βενεζουέλα.
Η συγκεκριμένη γέφυρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν πηγές της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι ο Μαδούρο διέταξε το κλείσιμό της για να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Η συγκεκριμένη γέφυρα όμως είναι κλειστή από το 2016 κι έπειτα, όταν 2 στρατιώτες της Βενεζουέλας τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση αγνώστων.
Ο Bernal δήλωσε πως το αντιμπεριαλιστικό κάμπινγκ «είναι ανοιχτό σε όλους τους νεολαίους που θέλουν ειρήνη, απορρίπτουν την ξένη επέμβαση στη χώρα τους και ζητούν από τις ΗΠΑ να αφήσουν την Βενεζουέλα ήσυχη». Αποκάλεσε, επίσης, την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνει ο Γκουαϊδό «Δούρειο Ίππο».
Με την ένταση να κορυφώνεται αναφορικά με την επαπειλούμενη βίαιη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προσφέρθηκε ξανά να μεοσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Στη συνέντευξη τύπου μετά την 32ηΣύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, ο Γκουτιέρες δήλωσε πως « τα γραφεία του ΟΗΕ είναι στη διάθεση όλων των κομμάτων της Βενεζουέλας που επιθυμούν να εμπλακούν σε διάλογο ώστε να ξεπεραστεί το τωρινό αδιέξοδο στη χώρα».
Μετά από αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων της Ουάσινγκτον, ο Γκουαϊδό απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Λίγες μέρες πριν, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με το ζήτημα της Βενεζουέλας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Μετά τις επαφές, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Λατινο-Αμερικανική χώρα.
«Η χρήση στρατιωτικής βίας με την οποία απειλούν την Βενεζουέλα οι ΗΠΑ αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε.
μετάφραση του Άγγελου Κωσταμπάρη