Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι λαοί της Λατινικής Αμερικής βγήκαν στον δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Στην Γουατεμάλα οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν από κόσμο που διαδήλωνε ενάντια στις περικοπές των δαπανών για Υγεία και Παιδεία.
Στην Κολομβία ο κόσμος εναντιώθηκε σε πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το βασικό εισόδημα, τη διαφθορά, την αστυνομική βαρβαρότητα και διάφορες προτεινόμενες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο Περού οι διαδηλώσεις ενάντια στην διαφθορά ανάγκασαν την άρχουσα τάξη να αλλάξει 4 Προέδρους της χώρας μέσα σε μία εβδομάδα!
Στην Βολιβία και την Βενεζουέλα οι λαοί απαίτησαν να γίνουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια και χωρίς την επέμβαση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, και το κατάφεραν εκλέγοντας προοδευτικές κυβερνήσεις.
Στην Χιλή, μετά από κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο, οι πολίτες ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα όπου υπερψηφίστηκε η Αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε θεσπίσει η δικτατορία του Πινοτσέτ και ήταν ακόμα σε ισχύ.
Στην Αργεντινη η Βουλή πιεσμένη από τα κινήματα με χιλιάδες κόσμο στους δρόμους νομοθέτησε τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων.
Στο Μεξικό οι Ζαπατίστας εγκαταλελειμμένοι εντελώς από το κράτος, συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στον κορωνοϊό με τους δικούς τους Αυτόνομους θεσμούς Υγείας, και μάλιστα θα διατρέξουν τις πέντε ηπείρους για να μοιραστούν τις εμπειρίες του αγώνα με τους υπόλοιπους λαούς.
Στην Κούβα τα αποτελέσματα της επανάστασης γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο: Κουβανοί/ες γιατροί πηγαίνουν σε αποστολές σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν άλλες χώρες στην μάχη τους ενάντια στον Covid19 και παράλληλα η χώρα έχει ήδη αξιοσημείωτα επιτεύγματα σχετικά με την δημιουργία εμβολίου για τον ιό, χωρίς καμία πατέντα, αλλά σε πνεύμα ελεύθερης ανταλλαγής γνώσεων και πανανθρώπινης συνεργασίας.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλουμε να στείλουμε έστω και από μακριά, έστω και μέσω internet, το μήνυμα της αλληλεγγύης από μια στιγμή, λίγο παλιότερα, όπου δύο μέλη του ΠΑΚΣ είχαν επισκεφθεί το Μάτσου Πίτσου στο Περού.
To Mάτσου Πίτσου είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς. Kαθώς οι Ισπανοί κατακτητές δεν το ανακάλυψαν ποτέ, δεν κατέστρεψαν τα μνημεία του, όπως έκαναν σε άλλες πόλεις των Ίνκας και έτσι κατέστησαν δυνατές πρωτοφανείς ανακαλύψεις για την Αρχαιολογία και την Ιστορία.
Τα μέλη του ΠΑΚΣ βγήκαν δύο αναμνηστικές φωτογραφίες κρατώντας την σημαία των ιθαγενών και ένα αφισάκι του ΠΑΚΣ που γράφει στα Ελληνικά και στα Ισπανικά:
“Αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται – Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός”
“Solidaridad con los pueblos en lucha -Coordinadora de los movimientos sociales contra la guerra de Grecia”
Τόσο οι αγώνες, όσο και οι νίκες των λαών της Λατινικής Αμερικής, είναι για εμάς ελπίδα, μάθημα και λαχτάρα.
Μπορεί τα σώματά μας να είναι μακριά, αλλά οι ψυχές μας είναι δίπλα-δίπλα!