Ιδρυτική διακήρυξη

«… ο πόλεµός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους… »

 Μπέρτολτ Μπρεχτ

Στη περιοχή µας πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέµου. Από την Ουκρανία ως τη Συρία, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, σχηµατίζεται ένα τόξο θερµών αντιπαραθέσεων µε κύριο υπαίτιο τον ευρωατλαντικό ιµπεριαλιστικό Άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δια του ΝΑΤΟ αναδιατάσσουν µε απροκάλυπτη επιθετικότητα τις στρατιωτικές δυνάµεις του ευρωατλαντικού Άξονα, διαµελίζουν χώρες, επαναχαράσσουν σύνορα, ανατρέπουν κυβερνήσεις µε πραξικοπήµατα, διασφαλίζοντας την παγκόσµια κυριαρχία τους, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και εκατοµµύρια πρόσφυγες. Είναι ανάγκη να απευθύνουµε ένα κάλεσµα φιλίας σε όλους τους γειτονικούς λαούς για µια λαϊκή, φιλειρηνική ασπίδα ενάντια σε κάθε επιθετικότητα, αιµατοχυσία και πολεµικό τυχοδιωκτισµό.

Η Τουρκία προσπαθεί να κατοχυρωθεί µε σχετική αυτονοµία σαν περιφερειακή δύναµη. Από την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία, την αντιδηµοκρατική εκτροπή στο εσωτερικό της Τουρκίας µε χιλιάδες στις φυλακές, έως και την αµφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, το γκριζάρισµα ζωνών στο Αιγαίο και τις απειλές πολέµου µε κάθε αφορµή προς την Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι η συµµαχία Ερντογάν – Γκρίζων Λύκων προωθεί την πλέον φιλοπόλεµη, εθνικιστική και αυταρχική ατζέντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συµφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εµπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια (υδρογονάνθρακες, ενεργειακοί δρόµοι, συµφωνίες µε Ισραήλ και Αίγυπτο) προσπαθώντας να αναδειχθεί ο αποτελεσµατικότερος επιστάτης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η µεταφόρτωση πυραύλων από τη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας στα αµερικανικά αεροπλανοφόρα που χτύπησαν τη Συρία κατέστησαν τη χώρα άµεσα συνυπεύθυνη, έστω και ως υποτελές ενεργούµενο.

Αυτή η πολιτική της εθελοδουλίας στον ευρωατλαντικό Άξονα – στην οποία διαχρονικά δηλώνουν πίστη όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις – εγκυµονεί τον κίνδυνο να συνθλιβεί η χώρα µεταξύ σχεδιασµών και συµµαχιών που όλο αλλάζουν. Μεθοδεύεται συστηµατικά η ακόµη πιο άµεση µετατροπή της Ελλάδας σε ορµητήριο των τυχοδιωκτισµών του ευρωατλαντικού Άξονα, που προβάλλεται παραπλανητικά ως «καθήκον υπεράσπισης των συµφερόντων της πατρίδας», καθώς και η καπηλεία των αισθηµάτων εθνικής ταπείνωσης (λόγω µνηµονίων, επιτροπείας, ενοχοποίησης του λαού για την κρίση και το χρέος) από τον εθνικισµό, την ξενοφοβία και το φασισµό.Ποτέ και πουθενά– ούτε στην εισβολή-κατοχή της Β. Κύπρου ούτε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Συρία –η ΝΑΤΟϊκή πολεµική µηχανή δεν εγγυήθηκε την ειρήνη, παρά µόνο τον πόλεµο.

Μόνο ο λαός µπορεί να εµποδίσει τον πόλεµο και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώµατα. Σήµερα απαιτείται η µέγιστη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάµεων, µαζικών φορέων, διανοούµενων και καλλιτεχνών για ένα αντιπολεµικό κίνηµα που θα ξεσκεπάσει την παραπληροφόρηση, θα αντιταχθεί στη µετατροπή της χώρας σε ορµητήριο και ενεργούµενο του ΝΑΤΟ και θα συµβάλει στη δηµιουργία δικτύων αλληλεγγύης και ειρήνης µεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων λαών. 

Στη βάση των παραπάνω απευθύνουµε ιδρύουµε τον Πανελλαδικό Αντιπολεµικό Κινηµατικό Συντονισµό (ΠΑΚΣ) που παλεύει για:

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ 
ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ NATO
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Buy now